Az ötvenek tiltakozása

HÍREK -

Az Egyesült Államok Képviselőházának ötven tagja 2012. június 21-i keltezéssel levelet intézett Orbán Viktorhoz, amelyben kérte, hogy lépjen fel a magyarországi antiszemita és homofób megnyilvánulások ellen. A levél magyar fordítása:

Tisztelt Orbán Miniszterelnök Úr!

 

 

Mint az amerikai–magyar kapcsolatok erősítésének eltökélt hívei, régóta arra törekszünk, hogy hasznosítsuk az országaink közötti kötelékeket. Az Egyesült Államokba érkező magyar bevándorlók jelentősen hozzájárultak az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élethez, és sok magyar-amerikai őrzi magyarországi leszármazásának szálait. Túl ezen, Magyarország különleges helyet foglal el az amerikaiak képzeletében mint azon közép-európai államok egyike, amelyek a szabadságért, a függetlenségért és az igazságosságért vívott küzdelem élvonalában harcoltak.

Mélységesen aggasztónak találjuk azonban a Jobbik párt tagjainak antiszemita és homofób állásfoglalásait. A Jobbik elnökjelöltje, Morvai Krisztina például „tetves, koszos gyilkosoknak” nevezte az izraeli zsidókat, a magyar zsidókkal pedig azt közölte, hogy „a magukfajták ideje lejárt”. A Jobbik magazinja arra utalt, hogy igaz a mítosz, amely szerint a zsidók keresztények vérét használják vallási szertartásaikban, és a Jobbik olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely fajtalanságnak nevezi a homoszexualitást, és börtönnel büntetné azokat, akik a homoszexualitást „népszerűsítik”. A Jobbik továbbá támadást intézett olyan munkaadók ellen, akik esetlege melegeket alkalmaznak, és sürgette Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház igazgatójának leváltását feltételezett homoszexualitására hivatkozva. Ezeknek a megnyilatkozásoknak a hátterében az intolerancia, valamint a romákkal, bevándorlókkal és másokkal szembeni diszkrimináció általánosabb problémája áll.

Ilyen állásfoglalásoknak nincs helyük a civilizált beszédmódban, és megengedhetetlen, hogy válasz nélkül maradjanak, különös tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és a Rágalmazásellenes Liga jelentései szerint az antiszemita retorika terjedőben van Magyarországon.

Tudomásunk van arról, hogy megállapodás született egy olyan országgyűlési etikai bizottság felállításáról, amely a parlamenti gyűlöletbeszéddel foglalkozna. [Ezt a szocialista javaslatot időközben elvetették, helyette a mentelmi jog szűkítésében állapodtak meg – a Szerk.] Létfontosságú, hogy Magyarország vezetői felemeljék szavukat az antiszemitizmus és a bigottság minden fajtája ellen, és egyértelműen kifejezzék: az intolerancia sértés Magyarország népének tisztességével szemben.

Köszönjük, hogy soron kívül figyelmet fordít erre az ügyre.

Tisztelettel:


Aláírások

Élet és Irodalom 2024