ELKÖTELEZETT

PÁRATLAN OLDAL - LVI. évfolyam, 16. szám, 2012. április 20.

Ezentúl nyomtatott formában is kézbe vehető lesz az eddig online formában létező Képmás Családmagazin. „Stílusos, bátor, elkötelezett” – hirdeti magát a plakátokon.

Az elkötelezett melléknévi igenév mellett a korrekt mindennapi nyelvhasználatban megnevezik azt, ami iránt elkötelezett az illető személy vagy csoport. A természet értékei, az etruszk kultúra vagy valami hasonlóan fontos és értékes dolog iránt elkötelezett emberek védik és kutatják ezeket az értékeket. Az elkötelezett önálló jelzőként tulajdonképpen értelmezhetetlen. Ettől még meglehetősen gyakran használták a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben. Könyvekről, filmekről, képzőművészeti alkotásokról szóló kritikákban dicsérték vele a pártunk-kormányunk mindenkori politikáját kiszolgáló tollforgatókat, filmeseket, szobrászokat. Ezért is maradt le mellőle a határozó, hiszen mindenki odaértette a pártállam iránti elköteleződést.

A nyolcvanas években már csak a „vonalas” kritikusok használták, aztán már – határozó nélkül – szinte senki. Most pedig felbukkan egy családmagazin saját reklámjában.

A plakáton egyébként a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó látható, tavaszira dizájnolva: fűzöld pólóhoz virágmintás nagykendőt visel. És ekkor kezdjük érteni a magazin jelszavát is: bátran vállalja elkötelezettségét pártunk-kormányunk és azok családja iránt, ezért családmagazin.

A magazin egyébként már tíz éve jelen van a digitális térben. Első címlapképe 2002 januárjából: az akkori miniszterelnök imára kulcsolt kézzel áll egy templompadban, mellette a felesége. Igen: stílusos, bátor, elkötelezett.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024