Hiány és jelenlét

VISSZHANG - LVI. évfolyam, 12. szám, 2012. március 23.

Nem tudom, milyen jellegű atrocitásoknak volt itthon kitéve Kertész Ákos a széles körben pertraktált elfogadhatatlan mondatai után. Nem lehetett kellemes, ismerve a hazai szélsőjobb agresszív hiénamentalitását. A múlt heti ÉS-ben (2012/11., márc. 14.) olvasom a vele szolidárisok levelét, miután az író a támadások elől Kanadába távozott. A magyar művészet, kultúra sok jelese aláírta. Egyvalaki nem, akinek Kertésszel szembeni nagyobb szigorúsága hozzám közelebb áll, Esterházy Péter. Hónapokkal ezelőtt láttam az ATV-ben, arról faggatták, miért nem emeli fel szavát írótársa védelmében. A válasz: védhetetlen szöveg volt. Egyetértek. A kimaradással is, nem kell mindig mindent aláírni. Csepeli Györgynek van egy szép esszéje a holokausztról, a címe „Jelenlét hiány által”. Erre a helyzetre is illik.

Viszont ugyanebben a számban Esterházy vitriolba mártott tollal kritizálja a honi kereszténydemokrata mozgalmat: „Esztergomot miért nem zavarják püspökeinek egy tehetségtelen, mert politikailag elfogult és szakmailag fölkészületlen politológus tanonc szintjén előadott közszereplései”(Kis egyetemes ujjgyak). Rég láttam a prímás érsekséget ilyen nyíltan és egyértelműen pellengérre állítva! Mellesleg az egyik kritizált főklerikus celebrálta a szentmisét a honvédtemetőben. Jó esztergomi szokás szerint rögtön az állami ünnepség után, hadd látszódjon, ki megy el, ki nem vesz részt, kik a hitetlen komenisták stb. Nem reprezentatív, de Kubatovnak egyszer még hasznos lehet. (20 évvel ezelőtt a ferences atyák még délután mentek ki misézni március 15-én, szerényebb közönség előtt, de hitelesebb volt a tanúságtétel. Arra sétáltunk, a Duna fölötti platón metsző szél fújt. Akkoriban még mennyire mást jelentett imára kulcsolt, hidegtől lila erezetű rózsaszín kezük.) Esterházy aztán így fejezi be az ujjgyakot: „Isten, váratlan, meglepő, de így van, nem fideszes, nem kereszténydemokrata. Azt hiszem.”

Katolikus arisztokratától szokatlan ez a protestáns attitűd, amivel nyíltan ostorozza egyházának elöljáróit. Nem is örülhettek neki a palotákban, mert hogy olvassák a liberális kútmérgezés honi fórumát, afelől nincs kétségem. Egyébként azt én is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024