OKTÓBER 6.

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 42. szám, 2011. október 21.
Jankovics Marcell emberfeletti vállalkozását, a Tragédiát csodáljuk az OSZK előadótermében ezen a napon estefelé. Pótszékeken és a földön is ülnek emberek, valóban egy gombostűt sem lehet leejteni. Ez jó érzés. Különben is mintha valami titokzatos összetartozás sugallata lengené át a műhöz méltó termet.
Egyik szín pereg a másik után. - Néhányat azért kihagyunk, mert a díszbemutató előtt nem volna illendő megnéznünk az egészet - mondja a rendező, aki némi malíciával fűzi össze a lélegzetelállító képsorokat. Minden mozdulatában és szavában benne van azonban a három évtized súlya. A legmegkapóbb pillanat talán, amikor Madáchot véletlenül egyszerűen csak „Imre"-ként említi - mintha pár perce hagyták volna abba a délutáni diskurálást.
Az ablakok résein keresztül olykor a filmeposz gyönyörű zenéjét túlharsogó dübörgés - mintha egy másik világból? - hallatszik be a Vár legszebb teréről. A Prágai szín és a Falanszter között ámuldozunk valahol a végtelen időben téblábolva, éppen talán a szörnyűnél is szörnyűbbnek ábrázolt Párizsi színben botorkálunk, amikor tudatosul bennünk - mindazokban, akik a érkezéskor nem figyeltünk erre igazán -: hisz odalent nagy esemény, Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál van!
Amúgy 2011. október 6-át mutat a naptár Budapesten is, Aradon is. Az ottani várban és az itteniben is.
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
Élet és Irodalom 2024