JULIA BÍRÁI ELŐTT

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 32. szám, 2011. augusztus 12.
Bíróság elé állították Julia Timosenkót. A volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy visszaélt hatalmával, mivel 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül túl magas áron kötött gázvásárlási szerződést Oroszországgal. Timosenko tagadja a vádat, bilincsben vezetik el. Hívei Kijev főutcáján, a Krescsatikon zajosan tüntetnek mellette.
A másik szerződő fél, Oroszország tiltakozik. Külügyminisztériumi nyilatkozatuk szerint a szerződést a két ország törvényei és a nemzetközi normák megtartásával kötötték meg.
Abból, hogy mit szól a világ a volt kormányfő, Timosenko büntetőjogi felelősségre vonásához, következtethetünk egy hasonló magyarországi eset nemzetközi visszhangjára. Ami a nem is annyira távoli jövőben bekövetkezhet, hiszen már felkérték a parlament illetékes bizottságát annak megállapítására: „történt-e törvénysértés", felelősségre vonhatók-e az elmúlt két ciklus szocialista politikusai az államadósság megemelkedéséért.
Timosenko felelősségre vonására gyorsan reagál a német külügyminisztérium. Hivatalos közleményében „mély aggodalmát" fejezik ki a volt kormányfő gazdasági döntését kriminalizáló eljárás miatt. Azt írják, „a politikailag vezérelt igazságszolgáltatás gyanúját" kelti, hogy több más volt kijevi kormánytag ellen is folynak vizsgálatok hivatali visszaélés gyanújával. „Amennyiben ez a benyomás erősödik, súlyos akadályt jelentene Ukrajna európai uniós közeledése szempontjából."
Akkor nekünk nincs okunk az aggodalomra. Mi már benne vagyunk.
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024