LIBERO

PÁRATLAN OLDAL - LV. évfolyam 4. szám, 2011. január 28.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője az Echo Tv Demokrata kör című műsorában védelmébe vette a miniszterelnököt az őt támadó külföldi „kórussal" szemben. Orbán Viktor az Európai Parlamentben „csodálatos beszédet mondott", bár rekedten, fejtette ki Bencsik, majd megemlékezett a bírálókról, köztük Adam Michnikről is, imigyen: egy lengyel kritikus van, az is „libero-bolsi".

Adam Michnik a lengyel ellenállás legendás alakja, 1968-ban részt vett az egyetemi tiltakozó megmozdulásokban, amiért három év börtönre ítélték, 77-től az ellenzéki mozgalom egyik legaktívabb tagja, 1980-tól 1989-ig a Szolidaritás tanácsadója. 1981-től három évig tartják előzetes letartóztatásban Jaruzelskiék a szocialista államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával, 1985-ben a gdański sztrájk szervezéséért ismét börtönbüntetésre ítélik, egy év múlva szabadul.

Bencsik András az előbb említett időszakokban a Népszava, majd a Népszabadság munkatársa, a párt- és társadalmi élet rovatnál.

Innen azonban már egyenes út vezetett a szkítia bolthálózat létrehozásáig („Idősebb vagyok, mint Szlovákia"-póló, tíz százalék kedvezménnyel).

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024