ILLÉS PARANCSÁRA

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 40. szám, 2010. október 8.

Parancsolom, hogy fejezzék be a munkát!, mondta Illés Zoltán államtitkár szeptember utolsó napjainak egyikén egy útépítő munkás szerint. Az ott dolgozók a Lulla és Balaton­endréd közé tervezett utat építették, amelynek jóvoltából az ott élők sokkal gyorsabban közelíthetnék meg a tóparti településeket. E helyről nehéz eldönteni azt a vitát, amely az út megépítéséről folyt, de tény, hogy a munkálatokat jogerős határozattal kezdték el augusztusban.

A történetről nekem egy kb. harminc évvel ezelőtti történet jutott eszembe: a nyolcvanas évek elején, amikor az ország devizahelyzete kritikus volt, megjelent Ferihegyen Marjai József akkori miniszterelnök-helyettes. A kézi vezérlésről ismert politikus állítólag elkérte az útjába kerülő, üzleti útra készülődök okmányait, majd jó néhányat hazaküldött, biztosítandó az ország fizetési mérleg egyensúlyát. (A történetet nem cáfolta senki, igaz, nem tudok arról, hogy valahol megjelent volna.)

Nem gondolom, hogy Illés esete ugyanaz, mint Marjaié. Akkor - hitünk szerint - a fejlett szocialista társadalmat építettük, most viszont kétharmados forradalom van. Megjegyzem, ezt érzékeltette néhány nappal megválasztása előtt Tarlós István, aki régi fradistaként magyar tulajdonban szeretné látni kedvenc futballklubját. Lehet, hogy hamarosan megjelenik az Üllői úton, és hazaküldi a jelenlegi tulajdonos Kevin McCabe-t. A stabil működtetés érdekében kéretik Torgyán Józsefet és Szabadi Bélát reaktiválni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024