BÖLCSI

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 28. szám, 2010. július 16.

A Helyi Téma június 30-i számában Milyen posztra tudna tiszta jelöltet állítani az MSZP? címmel jelentet meg I. Z. egy kis szöveget. Mivel írásának nyilvánvaló célja Balogh Andrásnak, az MSZP államfőjelöltjének az 1968-as, úgynevezett Haraszti-üggyel kapcsolatos utólagos hiteltelenítése, nem akadunk fenn az időpontok, személyek pontatlan feltüntetésén.

De legalább a helyszínt nevezné meg hitelesen! De nem, a szövegben ez olvasható: „A bölcsészkar filozófiai fakultásának hallgatói..." I. Z. nyilván nem tudja, hogy a bölcsészettudományi kar - melyet csak a kötetlen mindennapi beszédben használnak bölcsészkarként - azonos a filozófiai, filológiai fakultással.

Régebben, az úgynevezett átkosban bölcsész- (filológiai, filozófiai) vagy más egyetemi karokat végzett emberek írták az újságokat. Azokat a cikkeket egészen bizonyosan, amelyekben bizonyos egyetemek bizonyos karain történtekről tudósítottak. Nem fordult velük elő, hogy valamit kétszer mondjanak, egyszer magyarul: „A bölcsészkar...", egyszer pedig előkelősködve idegen szavakkal: „filozófiai fakultásának". Ők ugyanis tudták, hogy a kettő ugyanaz. I. Z. cikkének egyéb megállapításai méltók filológiai (bölcsészeti) felkészültségéhez.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024