A VÁLASZADÁS JOGA

PÁRATLAN OLDAL - LIV. évfolyam 25. szám, 2010. június 25.

Nagy az izgalom az új médiatörvény tervezetével kapcsolatban, pedig, ha minden jól megy, napokon belül elfogadják azt. Ostorozzák többek között az új szuperhatóságot, amelynek vezetőjét kilenc évre nevezik ki. Bauer Tamás szerint Szalay Annamária lesz Lakatos elvtárs.

Itt azért álljunk meg egy pillanatra! Lakatos elvtárs idejében nem volt médiaháború, a dolgok rendben mentek. A főszerkesztői értekezleteken időnként felvillantott ugyan sárga lapot egy-egy renitensnek, ritkábban pirosat, de összességében olyan volt, mint a jó futballbíró, akit a közönség észre sem vett. A szerkesztők tudták a dolgukat... A kivételek közé tartozott a Reggeli Krónika, s egyszer a Rádió akkori párttitkára állítólag kikelt magából, mondván: az én pártom azt akarja, hogy az emberek fejét ne tömjék tele rossz hírekkel, mindenki nyugodt szívvel indulhasson el a munkába. Ez a béke és nyugalom nagyon hiányzik, de talán újra eljő!

Ha mégsem azonnal, ott van az automatikus válaszadás intézménye. Bár egyesek szerint ez sérti a szerkesztői szabadságot, én ebben sem látok semmi kivetnivalót. Talán annyival egészíteném ki a törvény tervezetét, hogy „Válaszadók, alkossatok remekműveket!" Ha ezt betartják, alighanem újra megindul a lapok példányszámának növekedése.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024