Zsazsa és Atatürk

VISSZHANG - LIV. évfolyam 21. szám, 2010. május 28.

Gábor Zsazsa 93 éves, Kaliforniában él, és régóta betegeskedik. Budapesten soha nem tartották sokra a szenzációhajhász filmsztárt, pedig amerikaiak milliói számára neve ma is egyet jelent Magyarországgal. Sanders Iván az ÉS-ben nevezte kurtizánoknak a Gábor nővéreket (Gáborológia, 2001/25.), Lend­vai Ildikó pedig múlt időben beszélt Zsazsáról a parlamentben. Szerinte Gábor Zsazsa, akárcsak a Fidesz, mindenre hajlandó volt egy kis publicitásért. Amikor emlékeztettem arra, hogy a film­legenda még él, a szocialista politikus bocsánatot kért tőlem. Persze Zsazsát kellett volna megkövetnie.

Zsazsa szerelmi kalandjai két vaskos memoárkötetet töltenek meg, beszámol többek között a modern török állam megalapítójával, Kemál Atatürkkel folytatott románcáról is. (Lásd: My Story [Történetem], 1960; One Lifetime is not Enough [Egy élet nem elég], 1990; Gordon Taylor: The Pasha and the Gypsy [A pasa és a vándorkomédiás].) Tipikus Zsazsa, gondoltuk sokan, mindent kitalál azért, hogy a címlapra kerülhessen.

Gábor Sári február 9-én született Budapesten a Múzeum körút 31. számú házban, születési éve bizonytalan. Fiatalította magát, de ma az 1917-es év tűnik a legvalószínűbbnek. Édesanyja, Joli, jómódú zsidó ékszerészcsaládból származott, apja fess katolikus katonatiszt volt. Fiút szerettek volna, de három lány jött gyors egymásutánban, Magda, Sári és Éva. A család istenítette Fedák Sárit, az ő beceneve volt Zsazsa. Így lett Gábor Sáriból is Zsazsa.

A Notre-Dame De Sion leányiskolájába járt (ma Arany János Gimnázium), majd két évet egy svájci leányneveldében is eltöltött. 1933-ban már a Miss Hungary szépségverseny egyik udvarhölgye volt (a filmen a 16 éves Zsazsa a nyertes Gál Júlia balján, mintás ruhában látható. http://www.filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=473), Bécsben operett-énekesnői karrier várt rá. Amikor apjuk nyitott Mercedesében a gyönyörű Gábor lányok végighajtottak az Andrássy úton, leállt a forgalom.

Később az a pletyka járta, hogy a tizenöt éves Zsazsa bemasírozott a török követségre, és kijelentette, hogy a nagykövet felesége akar lenni. Ebből annyi igaz, hogy 1937-ben, a nagyon is eladósorban levő húszéves debütant hozzáment a budapesti török követség sajtóattaséjához, a muzulmán Burhan Belge-hez, aki 38 éves volt. Még abban az évben a vadonatúj török fővárosba, Ankarába költöztek.

Ankara akkoriban lázasan épülő kisváros volt, és a csodaszőke Zsazsa hatalmas feltűnést keltett, amint hófehér, Fatuska nevű lován a helyi kaszinóban parádézott. Egész életében kiváló lovas volt. Törökül is megtanult, és nem csoda, hogy a nőfaló Atatürk is felfigyelt rá. Első találkozójukra a helyi elit kedvenc éttermében, a Karpicban került sor, a kacér szépségnek azonnal imponált az 58 éves államelnök. Sok órát töltöttek édeskettesben, és az is valószínű, hogy Atatürk volt az első férfi Zsazsa életében. 1938 nyarán Atatürk már májbetegségben szenvedett, a mértéktelen dohányzás és ivás megtette a hatását, ugyanabban az évben el is hunyt.

Zsazsa szerelmi afférjának minden részletét a helyszínen, Ankarában ellenőrizte Gordon Taylor amerikai író. Szerinte a történet igaz. Elmondja nekem, hogy Zsazsa látszatházasságban élt Belge-zsel, csupán a diplomáciai útlevél miatt volt szüksége a török férjre. 1941-ben el is vált tőle, és New Yorkban hozzáment a dúsgazdag, hatvanéves amerikai hotelmágnáshoz, Conrad Hiltonhoz. Összesen kilenc férje volt, de testvérei sem szégyenkezhetnek, a három Gábor nővér összesen húsz házastársat fogyasztott el.

Magyarország 1944-es német megszállásakor édesanyja és Magda nővére még Budapesten élt. Magda ugyan férjnél volt, de jól irányzott szerelmi kapcsolatot ápolt egyik hódolójával, Carlos Sampayo Garridóval, a budapesti portugál nagykövettel. Üldözött mamáját a követségre költöztette, majd Magda életmentő portugál menlevelet kilincselt ki kétszázötven pesti zsidónak is, de saját nagyszüleit már nem tudta megmenteni. A katolikus Zsazsa később Amerikában elhűlve hallgatta Magda beszámolóit a nyilas atrocitásokról.

A Gábor nővérek közül Zsazsa vált igazán híressé, műbotrányaival évtizedekig a bulvárlapok címoldalán tanyázott. Még 72 éves korában is sikerült publicitást kapnia, amikor lekevert egy pofont egy rendőrnek, mert az szerinte modortalanul beszélt vele. A nővérek filmek, tévé- és rádióműsorok százaiban léptek fel, férjeik, szeretőik és barátaik között tudhatták az amerikai filmvilág leghíresebbjeit. Nagy szerelme, George Sanders, az Oscar-díjas angol színész annyira közel maradt a családhoz, hogy miután elvált Zsazsától, később elvette nővérét, Magdát is. Ő azt írta exnejéről: „Minden kornak megvan a maga Madame Pompadourja, Lady Hamiltonja, Sába királynője és Kleopátrája. Nem lepne meg, ha a történelem Zsazsát tartja majd ezen műfaj huszadik századi képviselőjének."

A filmsztárt manapság újraértékelik, korai feministának tartják, aki pajkosan, lelkiismeret-furdalás nélkül használta ki férjeit. De férjei is sokat kaptak tőle. Egyikük, Jack Ryan tervezte azokat a Barbie-babákat, amelyekkel ma kislányok milliói játszanak szerte a világon. A mindig dekoratív filmcsillag értékes ötletekkel segítette a tervezőt.

Zsazsa az amerikai filmipar aranykorának talán utolsó élő sztárja. George Sanders szerint minden szeretője egyetértett abban, hogy Zsazsa „nagyon belevaló nő". Én még hozzátenném, igazi pesti vagány!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024