Nem kell betiltani!

VISSZHANG - LIV. évfolyam 15. szám, 2010. április 16.

Tökéletesen egyetértek Aradi Emillel (Betiltani?, ÉS, 2010/14., ápr. 9.): csakugyan a nők alkotják a világ legnagyobb kisebbségét. Még a többségnél is nagyobbat: a nők teszik ki az emberiség létszámának 52 százalékát.

A hátrányos nemi megkülönböztetés, a szexizmus elsősorban őket érinti. Közéleti szereplésüket, munkahelyi előmenetelüket negatív előítéletek alapján korlátozzák. Az európai országokban, így hazánkban is a nők többsége alacsonyabb beosztásban dolgozik és kevesebbet keres, mint az azonos feltételekkel rendelkező férfiak. Ezek ellen fel lehet és fel is kell lépni a jogszolgáltatás eszközeivel. Magyarországon az Egyenlő Bánásmód Hatóság hatékonyan küzd a női munkavállalók negatív megkülönböztetése ellen.

Nehezebb kezelni a köznapi kommunikációban megnyilvánuló lekicsinyléseket, viccelődéseket, beszólásokat. Általában megoldja a helyzetet az, ha az érintett nő határozottan, asszertívan, nem agresszíven rámutat a nem megfelelő viselkedésre, és ha a jelenlevők is a védelmére kelnek.

A fiatalabb férfiak egyébként korántsem tartják annyira humorosnak a nőket gúnyoló szövegeket, mint az idősebbek. A stand up kabaré ifjú képviselői között egyre több a nő, vicceik között pedig csak kivételképpen bukkan fel szexista jellegű. Nem szükséges tehát betiltani a szőke nős vicceket. Nemsokára nálunk is éppoly kevéssé tűnnek humorosnak, mint az idős nőket hagyományosan nagy tisztelettel övező japán kultúrában a tájékozatlan külföldiek által mesélt anyósviccek.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
Élet és Irodalom 2024