Politika és költészet

VISSZHANG - LIV. évfolyam 5. szám, 2010. február 5.

Meglepett, hogy épp az általam igen nagyra becsült Margócsy István gondolta úgy, hogy az értelmezés szabadságának határokat kell szabni, hogy egy szöveget csak bizonyos keretek között, a jó és a rossz koordinátáin mozogva lehet értelmezni. (A költemények politikai értelmezéséről, ÉS, 2010/4., jan. 29.)

Nem értem, miért igyekszik megóvni Szálinger Balázs verseit a közéletiség vagy még inkább a politikai véleménynyilvánítás vádjától. Miért tekinti ezt egyáltalán vádnak? Miért gondolja, hogy a kritikának fontosabb feladata az értékelés, mint az értelmezés? Merthogy Szálinger van annyira jó költő, hogy (közéleti) utalásait akár többszörösen is elfedje, hogy a közvetlen kapcsolat ne legyen könnyen és főleg egyértelműen felfedhető, hogy a jelentésekért az olvasónak dolgozni kelljen. Mondjuk úgy: épp ezért szeretjük a költészetét.

Természetesen tisztában vagyok a vitatott kijelentéseim súlyával, de álláspontomat most is csak megismételni tudom: ha egy kortárs költőnek az a remek ötlete támad, hogy Sport című versében politikusokból állítson össze focicsapatot, az politikai verset ír, politikai verset pedig csak a mai politikáról lehet és érdemes írni. A mai magyar politikában viszont a foci világa szorosan összekapcsolódik a volt miniszterelnök nevével. Ezt még az is tudja, aki egyébként nem ért a focihoz. Ha pedig ugyanebben a versben „tavasztalan varázslatról" és „nyilvánvaló csalásról" olvasunk, bizony eszünkbe juthat a legutóbbi parlamenti választás, merthogy az sokaknak még ma is elsősorban a csalás és a hazugság mérföldes eseményét jelenti. De van egy ennél is fontosabb érvem, mely talán a kétségbe vont jóhiszeműségemet is igazolja: e nélkül a jelentésréteg nélkül ez a vers számomra érdektelen.

Ami pedig azt illeti: régen rossz, ha egy véleményért szégyellni kell magát bárkinek is. Ezt a „régi mondást", javaslom, hagyjuk meg a régi időknek, a régi idők politikusainak, irodalmárainak és költőinek.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 43. szám, 2023. október 27.
LXVII. évfolyam, 23. szám, 2023. június 9.
LXVI. évfolyam, 14. szám, 2022. április 8.
Élet és Irodalom 2024