Tisztelt Olvasó!

VISSZHANG - LIII. évfolyam 47. szám, 2009. november 20.
 

A lap a jövő évben 24 oldalon jelenik meg. Szerettük volna, ha azokat a gazdasági nehézségeket, amelyek bennünket elsősorban a hirdetési bevételek csökkenése révén érintettek meg, képesek lettünk volna megállítani a szerkesztőség falainál, de nem sikerült. Bevételeink csökkenését kiadásaink csökkentésével ez évben még úgy, ahogy sikerült ellensúlyoznunk, de látva a jövő év lapelőállítással kapcsolatos terheinek emelkedését, ezt a döntést kellett hoznunk.

A lap ára 2006. január 1-je óta változatlan, és a jövő évben sem emelkedik.

Az Élet és Irodalom tisztán piaci bevételeiből jelenik meg, évtizede semmiféle állami támogatásra nem pályázik, ilyet a későbbiekben sem fogadna el. (Nem megfeledkezve az olvasók jövedelemadójának egy százalékáról, amelynek különleges erkölcsi tartalma van.) Komoly érték ez olyan országban, ahol az össz-lapértékesítés felét a női magazinok és a bulvárlapok adják, az országos közéleti, gazdasági lapok pedig ennek mindössze hat százalékát (forrás: Magyar Lapterjesztők Szövetsége). Az első húsz legnagyobb eladott példányszámú lap között bulvárlapok, női magazinok és műsorújságok vannak, ide közéleti lap nem került be. Ez semmiképp nem panasz, csak tény, hogy ilyen közegben kell tisztán piaci bevételekből megélni. A helyzet egyfelől nehéz, másfelől viszont, mi tagadás, inspiráló is.

A lap továbbra is két részből (ún. könyvből) áll majd, a rovatterjedelmek arányosan csökkennek, mindegyik egy keveset. Őszintén reméljük, és ezen dolgozunk majd, hogy a döntés olvasói szempontból a lehető legkisebb hiányérzetet keltse.

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
LXII. évfolyam, 24. szám, 2018. június 15.
LIX. évfolyam, 49. szám, 2015. december 4.
Élet és Irodalom 2024