EGY VEZETŐ GONDOLKODÓ

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 32. szám, 2009. augusztus 7.
 

Bogyay Katalint, az Oktatási és Kulturális Minisztérium volt nemzetközi szakállamtitkárát a London School of Economics (LSE) és a Financial Times 2007-ben Európa ötven vezető gondolkodója közé választotta. Ez áll angol nyelvű önéletrajzában, valamint tucatnyi interjúban, tévériportban és rádióklipben, mindegyiket magával Bogyayval készítették.

Hatalmas siker ez, hiszen az LSE a világ egyik legjobb egyeteme, Nobel-díjasok tanítanak ott. Olyan híres tanítványaik voltak, mint Kennedy amerikai elnök vagy Mick Jagger. Nem is említve professzoraikat, Karl Poppert vagy a zseniális, de egyben tragikus Lakatos Imrét.

Amikor az LSE-n érdeklődöm, ott nem hallottak Bogyay vezető gondolkodóvá választásáról, de a Financial Timesnál sem tudnak ilyesmiről. Van ugyan egy kiadványuk, nagyon is neves szerzőkkel, címe: Európai Unió, a következő 50 év, apró betűs alcíme szerint „50 elismert gondolkodó osztja meg Európával kapcsolatos elképzeléseit". Az alcím marketingfogásnak tűnik, a kiadványt reklámozzák vele, de sokat nem segíthetett, mert a könyv ingyen elérhető az interneten, vagy leértékelve megvásárolható.*

Lehetséges lenne az, hogy Bogyay az apró betűs alcím alapján jutott arra a konklúzióra, hogy néhány oldalas esszéje egyből Európa vezető gondolkozói közé röpítette őt? Rajta kívül a kiadvány egyetlen társszerzője sem gondolja így. Mindenesetre megkerestem Maurice Fraser professzort, aki a könyvet szerkesztette, ő is megnézi Bogyay angol nyelvű önéletrajzát, és udvariasan informál, hogy felkérésről volt szó, ő sem tud semmiféle választásról.

Nemrég Bogyayt Magyarország UNESCO-nagykövetének jelölték. Remélem, hogy új posztján nem fog etikai kérdéseket felvetni a félrevezető önreklámozás, és ott is csak megmosolyogják az önfényezést. Talán az lenne a legokosabb, ha külföldön Bogyay titokban tartaná, hogy ő Európa vezető gondolkodója! 

 

A kiadvány (az apró betűs alcímmel) internetes elérhetősége: http://www.ftbusiness.com/eu50/

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024