ADÓCSALÓK

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 29. szám, 2009. július 17.
 

„A kormány nem más, mint politikai adócsalók gyülekezete" - közölte Orbán Viktor a Fidesz választmányának ülésén. A jelzővel állátott minősítés és indoklása elég homályos. Arra mindenképpen jó, hogy odavágjon egyet a másik oldalnak, de ne legyen rágalmazásért perelhető. Így viselkedik az új, centrális rendszer létrejöttének szószólója. Ebben „egy kormányképes erő létezik a színpadon", amit őt vezet.

Ha már adócsalókról ejt szót a Vezénylő Tábornok, nem árt, ha a saját környezetében is szétnéz. A MED 21 nevű Kft. - a Népszabadság oknyomozó írása szerint - csaknem egy évtizede nem fizet adót, ám vezetőjét sem az APEH, sem a cégbíróság nem találja, mert bejelentett székhelyéről eltűnt. Aztán felbukkant az esztergomi fideszes polgármester, Meggyes Tamás kabinetfőnökeként. A városatya szerint nincs összefüggés a hölgy beosztása és családi háttere között: a cégét az adófizetéstől megkímélő Bakos Erika ugyanis Kövér László választmányi elnök sógornője. (Mellesleg férjének, Kövér Szilárdnak is vannak adót nem fizető, felszámolás alatt álló cégei.)

Az a jogszabály, amely szerint vezető köztisztviselő nem lehet cég vezetője, fideszes nézőpontból itt és most aligha alkalmazható. A hölgy ugyanis cégvezetőként - mint már jeleztem - a hatóságok számára nem létezik.

Az „egy kormányképes erő" majdani jogkövető magatartására lehet fogadásokat kötni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024