BAGOLY MONDJA

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 23. szám, 2009. június 5.

A Fidesz felszólította Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra, mennyi Magyarországon befizetendő adót spóroltak meg azok a ciprusi cégek, amelyekben ő személyesen is érintett volt. Bizony, jó lenne megtudni, mennyi adóbevételtől fosztotta meg a magyar államkincstárat a Wallis, még akkor is, ha azt legálisan tette.

De a Bajnai által szignózott tran­zak­ciók nem jöhettek volna létre a Baker & McKenzie ügyvédi iroda előkészítő munkája nélkül, ők biztosították a jogi hátteret az ügyletek lebonyolításához. A Baker & McKen­zie budapesti irodáját Martonyi János, az Orbán-kormány egykori külügyminisztere vezeti, akinek szintén illene nyilvánosságra hoznia, hogy hány ciprusi vagy más offshore-tranzakcióban segédkezett irodája, valamint azt is, hogy ő személyesen milyen javadalmazásban részesül ügyvédi szolgálataiért.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyeleténél (Securities and Exchange Com­mission) elérhető dokumentumok alapján a Bajnai Gordon által aláírt Fleminghouse-Vitonas-Euro­web-szer­ző­déseket a Baker & McKen­zie jogászai készítették elő 2005-ben. Ekkor a cég magyar ügyvezető partnere Martonyi János volt, ő korábban a cég európai igazgatósági tagjaként is szerepelt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024