Válasz Kárád Juditnak

VISSZHANG - LIII. évfolyam 5. szám, 2009. január 30.

Mivel Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke stílusomat nehezményezve, valamint kérdéseim és felvetéseim nagy részét megválaszolatlanul hagyva „a nyilvános polémiából kiszállt", a viták íratlan szabályai szerint most már csak arra van lehetőségem, hogy Kádár Judit szomorú tapasztalatokról beszámoló hozzászólására a MAB elnöke helyett én próbáljak érdemi választ adni.

A különféle felsőoktatási képzések elindításához, a „szakindításokhoz" számos irat benyújtása van előírva. Pontosan szabályozva van, hogy az alapképzésben, illetve a mesterképzésben milyen fokozattal és beosztással kell rendelkeznie a szakfelelősnek és a tantárgyfelelősöknek. Ezeknek az oktatóknak a szak működésének az időtartamára magukat (és az intézményt is) elkötelező nyilatkozatokat kell aláírniuk, hogy az adott intézményben fognak „főállásban" oktatni. Amennyiben őket elbocsátották, és a szak tovább működik, akkor ezeket a kötelezettségvállalásokat sértette meg az adott intézmény. Ezért első szinten az intézmény vezetője a felelős, és ha ő nem lép, akkor valóban a MAB-nak kell(ene) cselekednie.

Ha azonban az oktatókat annak a reményében alkalmazták, hogy mesterképzést tudnak majd indítani, de azt a MAB nem támogatta, akkor sajnos nincs mit tenni: a nem létező képzés oktatóit az intézmény nem tudja eltartani, tehát munkaviszonyuk megszüntetése szabályos.

A MAB-nak pedig megítélésem szerint nem az a dolga, hogy az országban működő összes alap-, mester- és doktori képzést naprakészen ellenőrizze, de adott helyzetben, akár megalapozott bejelentés alapján, akár szúrópróbaszerűen, és különösen a saját minőségellenőrzésüket elhanyagoló intézmények esetében, bármikor vizsgálatot indíthat. Felteszem, hogy ha Kádár Juditnak alapos bizonyítékai vannak és az intézmény vezetője eddig nem reagált, akkor a MAB lépni fog.


Ui.: Az ÉS olvasószerkesztője rendszeresen átjavítja „a MAB"-ot „az MAB"-ra, ezzel még a törvények, rendeletek szövegét is a saját ízléséhez igazítva. Jó lenne, ha végre tudomásul venné, hogy a „MAB" rövidítés kiejtése nem „emabé", hanem „mab".

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
Élet és Irodalom 2024