Adminisztratív hibák

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 49. szám, 2008. december 5.

A Budai Központi Kerületi Bíróság az UD ZRt. megfigyelési ügyben gyanúsított és előzetes letartóztatásba helyezett munkatársainak fogva tartását meghosszabbította, s erről értesítette az időközben tönkrement cég vezetőit és ügyvédjüket - olvasom a Népszabadságban. A lapból azonban kiderül, hogy az eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Ügyészségi Nyomozó Iroda ebben az ügyben gyanúsítottként eddig még ki sem hallgatott senkit. A Fővárosi Bíróság vizsgálata megnyugtatta az érintetteket, és közleményében adminisztratív hibára hivatkozott.

Nemrégen a vesztegetés miatt jogerősen hat év börtönre ítélt Székely Zoltán, volt kisgazda parlamenti képviselő kegyelmi kérvényének felterjesztésekor a Fővárosi Bíróság bírája azt írta, hogy a honatyát „több emberen, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt" marasztalták el. A bíróság elnöke akkor az informatikai rendszer fatális hibáját okolta, ami szerinte nem befolyásolta az államfő által egyébként elutasított kérelem elbírálását.

Visszatérve az UD ZRt. még folyamatban lévő ügyére, a céget védő ügyvéd, Futó Barnabás kijelentette: ilyenkor különösen örül, hogy nincs halálbüntetés. A helyében én nyugtalanabb lennék. A fenti hibák alapján nem nagyon lepődnék meg, ha védenceit és/vagy őt magát halálra ítélnék, és - mielőtt rájönnének a fatális tévedésre -az ítéletet végrehajtanák.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024