Budavári Endlösung

VISSZHANG - LII. évfolyam 47. szám, 2008. november 21.

Vargha Mihály tiszteletre méltó aggodalmait bizonyára eloszlatta az a hír, hogy az I. kerületi önkormányzat egy sebtében összehívott testületi ülésen, néhány jogszabályt rutinosan figyelmen kívül hagyva, rendeletet alkotott, amellyel megtiltotta a Dísz tér 17. sz. alatti romépület bármiféle változtatását, felújítását, és ezzel három évre okafogyottá tette a megvalósítás körül kialakult vitákat. A villámgyors rendeletalkotásra azt követően került sor, hogy sokadik próbálkozásra végre elkészült a kerület valamennyi korábbi követelményét kielégítő tervváltozat, így további halogatásra már nem maradt kifogás. A polgármester meggyőzően igyekszik cáfolni, hogy a sietséggel a tízmilliárdnyi uniós hozzájárulás felhasználását akarták megakadályozni. Nem mások sikerélményére törnek, hanem a Várnegyedet védelmezik. Az emberek ízlését sértő tervek megvalósításától, erősítgeti.

A védekezés hitelességét azonban jelentősen csökkenti mindaz az építkezés, ami a közízléssel mit sem törődve elnyerte a kerület hatósági hozzájárulását. Valóban heves lakossági tiltakozás előzte meg az Aladár utcai tenisztelep beépítését, de a nagyszámú közönség előtt lezajlott viharos ülésen még a tiltakozó lakókörzet egyénileg megválasztott képviselője is választói akarata ellen szavazott. A hatósági támogatást élvező vállalkozó a Gellérthegy utca 8. sz. alatt úgy kapott engedélymódosítást, hogy az ügy előadója is tisztában volt a kérelemben foglalt hamis adatokkal. Az engedélyező hatóság ízlését hűen illusztrálja az egy évszázaddal korábbi, első építkezésekhez hasonló botrányokkal létrejött Ybl-Lónyay-Hatvany-villa körül emelt völgyzáró gát vagy a Tabánban a nagy múltú Rác fürdőt elnyelő betonkolosszus. Azok az elvek sem világosak, hogy milyen szempontok alapján tiltják vagy engedélyezik tetőablakok létesítését a műemlékkörnyezetben, vagy kiknek teremtenek lehetőséget a vérszívó távfűtés kiváltására. Aligha kérdezte bárki az emberek véleményét a Czakó utcai sporttelep helyén tervezett, vállalkozói testépítő centrum építéséről és tervezett funkciójáról.

Tudom, hogy néhány más kerületben is lehet hasonló jelenségekkel találkozni, itt azonban a környezet hagyományai sokkal nagyobb tiszteletet követelnek, mint a város más részeiben.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 33. szám, 2020. augusztus 14.
LXIV. évfolyam, 31. szám, 2020. július 31.
LXIII. évfolyam, 21. szám, 2019. május 24.
Élet és Irodalom 2024