NYELVI FINOMSÁGOK

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 36. szám, 2008. szeptember 5.

A Magyar Gárda-per bírónőjét nem fenyegették meg, "csupán" minősíthetetlen stílusban szidalmazták - utalt Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke arra a névtelen telefonra, amelynek következtében tárgyalásokat eddig vezető Öcsödi Ágnes elfogultságra hivatkozva másik bíró kijelölését kezdeményezte. Az elnök úr megnyilatkozása megnyugtató: nálunk bírókat nem fenyegetnek, legfeljebb időnként leköpik, elküldik melegebb égtájakra, vagy széket vágnak hozzá. Azt, hogy a szidalmazás mennyire nem lehetett fenyegető, jelzi: Gatter kérte a Nemzetbiztonsági Hivatalt és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a telefonnal kapcsolatban szükséges intézkedések megtételére.

A gárdával kapcsolatban nem ez az első árnyalt főbírói megnyilatkozás. Márciusban a szervezet megszüntetéséről folyó nyitó tárgyalás után Szebeni László, a Fővárosi Bíróság elnökhelyettese azt mondta: "Megérkezett sajnálatos módon egy, a Magyar Gárda céljaival ellentétes célokat képviselő csoport is, és ebből alakult ki egyfajta vita, amelynek az eredménye az volt, hogy a rendőrséget igénybe kellett vennie saját biztonsági őrségünknek, nehogy véletlenül valamiféle további probléma keveredjen ki a dologból". Hozzáteszem: amíg a gárda emberei dönthettek, ki mehet be a terembe, addig rend volt, csak az Országos Cigány Önkormányzat vezetőinek megjelenése okozott ribilliót.

Már megszoktam a látszólag egyszerű történések bonyolultságát és az összefüggéseket érzékeltető főnöki közléseket. Ám, ha egy marslakó hirtelen betoppanna hozzánk, alighanem megkérdezné: ahol ilyenek a vezetők, milyenek lehetnek a beosztottak?

Lantai András

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024