SZAKÁCSKÖNYVET, BULVÁRT

PÁRATLAN OLDAL - LII. évfolyam 2. szám, 2008. január 11.

1977-ben New York állam törvényhozói megtiltották, hogy hírhedt bűnözők eladhassák saját bűntetteik film- vagy könyvjogát. A Son of Sam törvény névadója Sam Berkovitz volt, akit így akadályoztak meg, hogy sorozatgyilkossága történetéért milliós jogdíjakat zsebeljen be. A rendelkezés hatályát eredetileg ki akarták terjeszteni a bírákra és a politikusokra is. De ezt végül a honatyák elvetették, mert Amerikában nem járatná le magát azzal egy politikus, hogy státusát saját könyvei ingyenreklámjára használja fel. Az a szokás, hogy amíg aktív a politikus, a honoráriumot jótékonysági célra ajánlják fel. Miután nyugdíjba ment, vagy kikerült a politikából, írhat saját zsebre is.

Ambrus Attila, a whiskys bankrabló az egyetlen olyan magyar bűnöző, akire a törvény vonatkozhatna. Történetéből Julian Rubinstein írt könyvet, Ballad of the Whiskey Robber (A whiskys balladája) címmel. A Warner stúdió megvette a könyv filmjogát, állítólag Johnny Depp kapná a címszerepet. Nem tudni, hogy kapott-e valaha egy fillért is ebből a büntetését töltő Ambrus.

Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő weblapjának mottója: "Gyűlölnék olyan Európában élni, ahol a többség szegény". Lévainak nem kell aggódnia emiatt, hiszen kétmillió forint körüli havi képviselői juttatása semmiképpen sem taszítja őt Európa szegényei közzé. Korábban szociálpolitikai témájú könyveket írt, de 2006-ban váltott, és megjelentette a Táncrend nélkül című fél-önéletrajzi csacskaságát. Ezt az erotikus Párnakönyv követte, amely 35 ezer példányban kelt el, darabja kétezer forintért. Esélyegyenlőséggel nehéz pénzt keresni, viszont a ponyvaírás jól fizet. Új könyve, a Vörös szőnyeg, már 2500-ba kerül. A képviselő azt nyilatkozta, hogy az ihletet erotikus írásaihoz repülés közben, "a felhők fölött úszva" , vagy "csöndes, nyugalmas estéken, séta vagy éppen autóvezetés közben" meríti legkönnyebben. Mindenesetre a könyvüzlet eddig jó néhány milliót hozhatott a baloldali politikus asszony bankszámlájára.

Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége szakácskönyvet jelentetett meg, A konyhaablakból címen. A könyv 4500 forintba kerül, harmincezer példány fogyott belőle, becslések szerint tízmilliókkal gazdagítva a családot. Orbán Viktor vékonyka, százoldalas műve, az Egy az ország a bookline.hun dedikálás nélkül 2360 forint, szignójával ellátva 2950. Egy aláírás 590 forintot hoz. Nem csoda, hogy Orbán tavaly 13 órán keresztül dedikálta művét Budapesten! Korábbi, A történelem főutcáján című interjúkötete állítólag 18 millió forintot hozott Orbánéknak. A Fidesz weblapján méltatja az elnöki család műveit; dübörög a családi könyvbiznisz. Felcsúti házába bezárkózva most új könyvén dolgozik Orbán Viktor, kézzel veti papírra gondolatait.

"Szem- és gyomorforgatónak" nevezte Gyurcsány Ferenc egy nyári interjújában, hogy aktív politikus milliós jövedelemre tegyen szert könyvei eladásából. Igaza van. Szokatlanul ízléstelen, hogy az MSZP saját weblapján reklámozza Lévai Katalin új romantikus művét, amely "témáját és hangvételét tekintve talán még a nagy sikerű Párnakönyvnél is merészebb".

Itt az ideje, hogy a magyar parlament elfogadjon egy olyan - a világon egyedülálló - törvényt, amely megtiltaná, hogy aktív politikusok, nem köztörvényes bűnözők milliós hasznot húzhassanak hírnevükből. Mert ha pénzről van szó, néhány magyar politikus mohósága megszégyeníti a legelvetemültebb amerikai bűnözőkét is!

Lázár György

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024