Nyírlugosról

VISSZHANG - LI. évfolyam 26. szám, 2007. június 29.

"Ezernyolcszáztizenötben Charles-Francois-Bienvenu Myriel úr volt Digne püspöke." Így kezdődik Victor Hugo A nyomorultak című regénye, és az első fejezetből megtudhatjuk, hogy Myriel püspök úr még 1806-ban, a székhelyére érkezését követő harmadik napon elcserélte főúri palotáját a helyi kórház szűk, alacsony, földszintes épületére.

A kétszáz éves történetet XXI. századi változata újraéledt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő Nyírlugoson. Ha valaki végignézi a közművekkel teljesen ellátott kisváros minden igényt kielégítő, szupermodern iskoláját, ahol gimnáziumi és szakközépiskolai képzés is folyik, ellátogat a Teleházba, az óvodába, látja a mentőállomás épületét, a szebbnél szebb, vadonatúj családi házak tucatjait, a 12 hektáros, több száz embert foglalkoztató uborkatermelő mintagazdaságot, a biológiai szennyvíztisztítót, majd bemegy az önkormányzat szűk, alacsony, földszintes épületébe, és megiszik egy jó kávét Hovánszki György polgármesterrel az életveszélyesnek nyilvánított, ezért belülről aládúcolt, repedező mennyezetű irodák egyikében, akkor kézenfekvő az analógia Digne és Nyírlugos, valamint Myriel püspök és a polgármester között.

Kun István izgalmas nyírlugosi riportjához (Kritikus cigányképviselők, ÉS, 2007/25.) két gondolatot fűznék hozzá: Nyírlugos a roma (és nem roma) kritikák ellenére a térség egyik legszebb, legtisztább és legdinamikusabban fejlődő települése, és a romák integrációja területén folyó munka mintaértékű. Sokkal élhetőbb itt a közös roma és nem roma élet, mint az ország legtöbb településén. Köszönhető mindez a helyi romák és nem romák kemény munkájának, vállalkozókedvének, az elnyert pályázatoknak, a képviselőtestületnek, Hancsicsák Mihály jegyzőnek és Hovánszki György polgármesternek.

A másik reflexióra serkentő gondolat a városban folyó oktatási formákkal kapcsolatos. A cikk riportalanya, Balogh Mária 39 éves roma képviselő éppen érettségire készül. "A helyi gimnáziumba a tanárok Debrecenből járnak ki, nyilvánvalóan egy támogatott kurzust megtartani." Csak a pontosság kedvéért: Nyírlugoson működik a SZILTOP Oktatási Kht. által fenntartott Báthori István Középiskola és Szakiskola székhelye. A középiskola négy megyében, 27 településen tart fenn tagintézményeket, közel kétezer diákját több mint kétszáz pedagógus iskolarendszeren belüli formában oktatja. A "támogatott kurzus" kifejezés sajnos teljesen pontatlan, mert bár diákjaink 75 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű fiatal felnőtt, 15 százaléka pedig mélyszegénységben élő roma, eddig senki sem támogatott bennünket. Nem kapunk kiegészítő normatívát, amit például az egyházak még az elit nagyvárosi gimnáziumaik után is megkapnak, és nem kapunk egyedi támogatást sem az OKM-től. Eddig csak Hovánszki György polgármester támogatott bennünket azzal, hogy befogadta a Báthori székhelyét Nyírlugos új, csodásan felszerelt iskolájába. 2007 februárjától megszűnt a szakiskolánkban is működő "felzárkóztató oktatás" kiemelt állami finanszírozása. 2007. szeptember elsejétől közel húsz százalékkal csökken a kilencedik és a tizedik osztályos tanulók után járó állami normatíva. Szörnyű belegondolni, de a folyamatosan csökkenő állami finanszírozás és az infláció miatt éppen a romák által is lakott, hátrányos helyzetű kistérségekben, kistelepüléseken kell szüneteltetni vagy végleg abbahagyni oktatási tevékenységünket, pedig itt van rá a legnagyobb szükség. És minderre a már két éve beharangozott "Roma Integráció Évtizede" program harmadik évében kényszerülünk.

Örömmel jelentem, hogy Balogh Mária cigány kisebbségi képviselő, továbbá még hét nyírlugosi roma és harminc nem roma fiatal négy év kemény munka és tanulás után sikeres érettségi vizsgát tett. A Báthori István Középiskola továbbra is lehetőséget ad az oktatás nappali folyamatából kimaradtaknak, hogy esti munkarend szerint szerezzenek érettségi bizonyítványt és szakképesítést. Végezzük a munkánkat, "... míg az égi és ninivei hatalmak engedik...". Ahogy Myriel püspök úr városában szokás.

Szilasi György

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVII. évfolyam, 45. szám, 2023. november 10.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
Élet és Irodalom 2024