Ellenvélemény

VISSZHANG - LI. évfolyam 9. szám, 2007. március 2.

Gereben István cikkében úgy véli, hogy Szili Katalint nem jól "készítették fel" amerikai útjára, mert feleslegesen azzal vesztegette idejét, hogy az amerikai vízumkötelezettség régóta napirenden lévő ügyében kilincselt, ahelyett, hogy a magyar diaszpóra képviselőinek a kormány nemzetpolitikájában bekövetkezett változásokról hosszasan referált volna. (ÉS, 2007/8.). Nem hiszem, hogy az USA-ban élő magyarok többsége azon morfondírozna, hogy miért szűnt meg a Határon Túli Magyarok Hivatala vagy a Magyar Állandó Értekezlet. (Nekem például fogalmam sincs arról, hogy mivel is foglalkoztak ezek a hosszú nevű szervezetek.) Szerintem kevesen tépelődnek azon is, hogy mi is az új "magyar nemzetpolitika".

Az persze nagyon is izgat minket, hogy rokonaink, barátaink csak hosszadalmas és drága procedúra után kapnak (ha kapnak) amerikai vízumot.

Gereben megjegyzésével washingtoni nagykövetségünk munkáját illetően egyetértek. Persze én nem az "új magyar nemzetpolitika szimbolikus dimenzióiról" szeretnék brosúrákat látni, hanem azt kellene jobban propagálni, hogy H1B-vízummal magyar szakemberek néhány évig legálisan az Egyesült Államokban dolgozhassanak. A csehek vagy az észtek ezt a lehetőséget sokkal jobban kihasználják. A washingtoni magyar nagykövetség ma már a helyi rockzene "fellegvára" lett, nemrég Donovan is koncertet adott ott. Azért jó lenne két koncert között az USA-ban illegálisan élő több tízezer magyar ügyeivel is egy kicsit foglalkozni.

Ha Szili Katalin látogatása kicsivel is előbbre vitte a vízumügyeket, akkor már nagyon is megérte az, hogy idelátogatott. Az meg, hogy a frissen megválasztott Nancy Pelosi fogadta Szilit, akár szenzációszámba is mehet, és a magyar diplomácia sikerét bizonyítja.

Lázár György
San Francisco, Kalifornia

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024