GUEVARA VAGY SZÁLASI?

PÁRATLAN OLDAL - LI. évfolyam 9. szám, 2007. március 2.

Che Fest 2007 címmel tartott fesztivált a közelmúltban a Fiatal Baloldal. A szervezők a hatvanas évek dél-amerikai gerillavezérével kapcsolatban kiemelték a társadalmi-gazdasági igazságtalanságokkal szembeni kérlelhetetlenségét. A jobboldali elemzők viszont azt hangsúlyozták, hogy Che Guevara milyen fontosnak tartotta az ellenséggel szembeni gyűlöletet a vele való minél kegyetlenebb leszámolás érdekében.

A Che-fesztiválon részt vett Gyurcsány Ferenc is, aki felszólalásában az indulat helyett a reformpolitika szükségessége mellett érvelt. Tehát nem azonosult Guevara eszméivel, ellentétben azzal, amit a Hír TV-ben megszólalók sugalltak.

Alig egy hónappal korábban jelent meg a miniszterelnök nagy ívű elemzése Szembenézés címmel. Ebben többek között azt állítja, hogy "Ha már mindenképpen a múlthoz szeretnénk visszanyúlni, akkor helyesebb azt mondani, hogy a második világháború után, a kommunista hatalomátvétellel zökkent ki a magyar történelem a saját, mondjuk úgy, normális kerékvágásából."

Tehát a Horthy-korszakkal nagyjából minden rendben volt a numerus clausustól a zsidótörvényekig, Jugoszlávia megtámadásától a Don-kanyarig, nem beszélve a német megszállásról vagy Szálasi hatalomra jutásáról?

Azt hiszem, a miniszterelnöknek történelmi elemzések helyett most tényleg a reformpolitikára kellene összpontosítania. Akkor talán nagyobb az esély, hogy a bevezetendő intézkedések hatásait két-három lépéssel előbbre látja.

Lantai András

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024