A szóvivő védelmében

VISSZHANG - LI. évfolyam 4. szám, 2007. január 26.

Az Eötvös Károly Intézet nevében Majtényi László nyílt levelet írt Göncz Kingának (ÉS, 2007/3.), amelyben tiltakozik a Külügyminisztérium szóvivőjének Szaddám Huszein kivégzésével kapcsolatos nyilatkozata ellen. A jó nevű jogásznak, aki az Eötvös Károly Intézet nevében adta közre aggályait, az a gondja, hogy Polgár Viktor nem átallotta megírni, a diktátor rászolgált "a legsúlyosabb büntetésre". Majtényi úgy véli, "ezzel üdvözöl egy olyan cselekedetet, amely a független Magyar Köztársaság alkotmányos rendje szerint elfogadhatatlan".
Ám ha jól értem, a szóvivő nem azt nyilatkozta, hogy Szaddám Huszein rászolgált az akasztásra, pusztán a legsúlyosabb büntetést helyeselte. Ha az egykori iraki elnök a legsúlyosabb bűnt követte el, márpedig az iraki bíróság emberiségellenes bűncselekmény elkövetésében találta vétkesnek, akkor nyilván az iraki törvények szerinti legsúlyosabb büntetést kellett kiszabnia rá. Ha arrafelé a halálbüntetés a legsúlyosabb ítélet, akkor azt.
Majtényi Lászlónak szíve joga egyet nem érteni az ottani jogrenddel, de az attól még érvényes. A szóvivő pedig inkább dicséretet érdemelne, mint elmarasztalást, mert kitűnő diplomáciai érzékkel találta meg azt a formulát, amely az ítéletnek a tartalmát és nem a végrehajtási módját helyesli.
Egyébként ha Szaddám Huszein pere ad absurdum Magyarországon zajlik, az exdiktátor lakóhely-elhagyási tilalommal sújtva várhatta volna ki azt a tíz évet, amíg az ejnye-ejnye ítélet (két évre felfüggesztve) megszületik, és ügyvédei mennybe mennek. Persze csak jelképesen, nem valóságosan, mint azok, akik ténylegesen védték.
Hamar Péter


A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 33. szám, 2021. augusztus 19.
LXV. évfolyam, 22. szám, 2021. június 4.
LXV. évfolyam, 16. szám, 2021. április 23.
Élet és Irodalom 2024