NULLA MEGOLDÁS

PÁRATLAN OLDAL - L. évfolyam 44. szám, 2006. november 3.

A járulékcsökkentés és ennek eredményeként a foglalkoztatás növekedése a megoldás a jelenlegi gazdasági válságra - jelentette ki magabiztosan Orbán Viktor az ATV-ben. A Fidesz elnöke emlékeztetett arra, hogy ők ennek eredményességét már bebizonyították kormányzásuk idején. Vagyis a megoldás pofonegyszerű: kevesebbet fizetünk be, többen fognak dolgozni és nagyobb lesz a tb-kassza bevétele.

Beszélgetőtársának, Friderikusz Sándornak, fájdalom, nem lehetett segítségére Erdős Tibor eszmefuttatása. A neves közgazdász, akadémikus még a választások előtt bebizonyította, hogy a járulékcsökkentés és a munkába állók számának emelkedése között nincs ok- és számszerű kapcsolat, a munkahelyek döntően a konjunktúrától függnek.

Erdős elismerte, hogy 1999 és 2002 között valóban nőtt a társadalombiztosítási alapok bevétele, amire a Fidesz rendszeresen hivatkozik. Azt azonban vezetői már nem említik, hogy kiadása még jobban emelkedett, és hiánya a GDP 1,6 százalékáról 3,1 százalékra nőtt. Közölte továbbá: a munkáltatók által fizetendő járulékok egy lépésben, 29 százalékról 19 százalékra mérséklése 52 százalékos bevételnövekedést tenne szükségessé a jelenlegi befizetési szinthez. Kérdezem: a legális munkavégzők arányát milyen mértékben kellene emelni ahhoz, hogy a tb-alapok deficitje ne nőjön?

Egyébiránt én nem kétlem, hogy Orbánnak kiváló felkészültségű szakemberei vannak, ő maga pedig notórius igazmondó.

Lantai András

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024