"Átfestette: Arnulf Rainer"

Beszélgetés a művésszel

INTERJÚ - XLVIII. évfolyam 39. szám, 2004. szeptember 24.

Arnulf Rainer világhírű osztrák képzőművész a közelmúltban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Élet és Irodalom meghívására két napot Budapesten töltött. Jövetelének célja egy, a jövő évben megrendezett magyar art brut-kiállítás előkészítése volt. Látogatást tett a pomázi Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Közhasznú Társaság Szakkórházában, illetve az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, ahol egykori és mai pszichiátriai betegek képzőművészeti munkáival ismerkedett. Ezen kívül ellátogatott Gaál József és Nádler István képzőművész műtermébe.

Arnulf Rainer 1929-ben született a Bécs melletti Badenben. Már az ötvenes évek elején rátalált a saját, másokkal össze nem téveszthető stílusára. Eloször a saját képeinek "hibás" részeit festette át, legtöbbször fekete színnel, majd saját és mások műveinek az átrajzolásával, átfestésével folytatta, az általa fontosnak tartott részek kihangsúlyozásával, végletekig való fokozásával. Eddigi életműve az állandó megújulásról tanúskodik. Munkái a világ szinte valamennyi európai és tengeren túli múzeumában megtalálhatók. 1993-ban New Yorkban Arnulf Rainer Múzeum nyílt. Idén decemberben tölti be a 75. életévét.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 13. szám, 2024. március 28.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 11. szám, 2024. március 14.
Élet és Irodalom 2024