A fekete labrador

A főszerkesztővel abban állapodtunk meg, hogy a magyar belpolitikára koncentrálok, de kedden, miközben összeszedtem bátorságomat a debütáló cikkhez, fél napon belül a következő hírek jöttek a külvilágból:

1. Vlagyimir Putyin büszkén bejelentette, hogy az orosz szexmunkások kétségtelenül a legjobbak a világon.

2. Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára a davosi Világgazdasági Fórumon kigúnyolta Donald Trump avítt, bezárkózó gazdaságfilozófiáját, és síkra szállt a szabadkereskedelem, valamint a kapitalista globalizáció mellett.

3. Theresa May brit miniszterelnök közölte, hogy „kemény Brexit” lesz, kérlelhetetlen szakítás Európával.

4. Este kereszténydemokrata–liberális együttműködéssel megválasztották az Európai Parlament elnökének Antonio Tajanit, annak a Silvio Berlusconinak az egykori szóvivőjét és tanácsadóját, akinek keresztény erkölcseiről bunga-bunga szexpartik sokasága tanúskodik, liberális szemléletéről pedig az, hogy kormányzása alatt letaposta a médiaszabadságot (is).

Esemény

Tarnói Gizella-emlékdíj

Az Élet és Irodalom munkatársai díjat alapítottak munkatársuk, Tarnói Gizella emlékére, a gazdasági újságírás területén kiemelkedőt alkotó újságírók elismerésére. Az idén nyolcadik alkalommal meghirdetett díjra 2017. február 1-jéig lehet pályázni. A pályázatnak kötelező formai kellékei (űrlap, formanyomtatvány, igazolás, pályázati díj stb.) nincsenek, a pályázati anyagot a szerkesztőség címére kell eljuttatni (1450, Budapest, pf. 84.) A díjat alapítók fenntartják a jogot, hogy a kuratórium, melynek tagjai Bokros Lajos, Losoncz Miklós és Várhegyi Éva, pályázatot be nem nyújtó újságírót is díjazhasson. A díjazott százezer forintot és Baksai József alkotását kapja. Részletes kiírás ITT.

Tovább
Hír

MEGÚJUL A HONLAP

2017-01-17 00:00:00

Folyamatosan újul honlapunk, a www.es.hu. Reményeink szerint jól kezelhető, gyors és biztos rendszert kínálunk az olvasónak, néhány új szolgáltatással.

Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az átállás zökkenőmentesen történjen, esetleges észrevételeiket az online@es.hu e-mail címen szíveskedjenek jelezni.

Tovább

A klitorisz kálváriája

Szó sincs azonban arról, hogy a biológiai felfedezések megrendítették volna a férfi felsőbbrendűségének világképét. Ez utóbbit csak maguk a nők rombolhatták le. S ehhez nemcsak az uralkodó közfelfogással, a fennálló családi és társadalmi munkamegosztással, hanem a XX. század legnagyobb hatású lélektanával is meg kellett küzdeniük. Mert Sigmund Freud fordulatot hozott a női nemi szervek értelmezésében: minden tapasztalat és tudományos ismeret figyelmen kívül hagyásával a vaginát tételezte a női orgazmus kívánatos helyeként. Freud a köztudatba átszivárgó, nemzedékek szexuális életét sivárságra kárhoztató elvárása szerint a csiklójával önfeledten babráló leánygyermeknek serdülőkorában meg kell válnia kedvelt játékszerétől, s átlépnie az érett nőiségnek megfelelő vaginális korszakba.

„Amint egy erős demokráciában természetes”

A márciusban kinevezett új brit nagykövet a Brexit utáni kapcsolatok szorosabbra fűzésében számít a magyar kormányra, hiszen az megértéssel fogadta London EU-val szembeni távolságtartását, és nem tart attól, hogy a brit–orosz hűvös viszony akadályozza majd Washingtonnal a még szorosabb köteléket.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2017