Pályázati felhívás újságíróknak

A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány pályázati felhívása
Betűméret növelése  Betűméret csökkentése


A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány pályázatot hirdet szakmai tapasztalattal rendelkező újságíróknak tényfeltáró cikkek készítésére. A határidő: 2013. március 25.

A pályázat feltétele, hogy valamely szerkesztőség előre jelezze, szándékában áll megjelentetni a támogatás eredményeként elkészülő riportot. A cikk vagy cikksorozat megírására – a pályázat eredményhirdetésének időpontjától számítva - maximum két hónap áll rendelkezésre. A téma összetettségétől és a feldolgozáshoz szükséges időtől függően, a Soma Alapítvány 100.000 Ft (+ Áfa) és 400.000 Ft (+ Áfa) közötti összeggel támogatja a nyertes projektötleteket.

A pályázatra mindenekelőtt a gazdasági és politikai élet rejtett visszásságaival kapcsolatos témajavaslatokat várunk. A pályaművek megítélésében a zsűri szempontjai: elsősorban az írásmű megszületéséhez szükséges kutatómunka mennyisége és alapossága, másodsorban a téma társadalmi fontossága, harmadsorban a tálalás érthetősége és élvezetessége. A zsűri azokat a pályázatokat bírálja el kedvezően, amelyekből kitetszik, hogy a szerző már fektetett önálló munkát a téma feltárásába és saját információval rendelkezik. Ezeket az értesüléseket  a Soma Alapítvány minden esetben bizalmasan kezeli.

Két - különben egyforma erényekkel bíró - pályamunka beérkezése esetén előnyben részesítjük a több országot érintő projektötleteket, illetve azokat a pályázókat, akiknek kevésbé áll a rendelkezésére szerkesztőségi háttér és infrastruktúra.

A zsűri tagjai a Gőbölyös József "Soma" Alapítvány kuratóriumi elnöke és Soma díjas újságírók.

A pályázatok benyújtásához a következő dokumentumok szükségesek:

 1. Rövid szakmai önéletrajz, e-mail cím, telefonszám.
 2. Pályázati adatlap, amely tartalmazza a projekt leírását (3500 – 5000 karakter), így részletezi a cikk témáját, a feldolgozás módját, ütemtervét és a megjelenés várható idejét.
 3. Költségvetés, amely megjelöli az igényelt összeget és a tervezett kiadási tételeket (pl. honorárium, útiköltség, fordítás, telefonköltség).

Megjegyzés: A költségvetés a bíráló bizottság számára készül tájékoztató jelleggel. A sikeres pályázó a Gőbölyös József "Soma" Alapítvánnyal szerződést köt és az összeget az Alapítvány számla ellenében megbízási díjként két részletben fizeti ki. A pályázati fordulóban három cikk támogatására nyílik lehetőség.

 1. Szerkesztőségi szándéknyilatkozat a cikk közléséről.
 2. A pályázó három legsikeresebbnek tartott cikke, amely igazolja, hogy a szerző rendelkezik a javasolt tényfeltáró projekt sikeres megvalósításához szükséges szakmai tapasztalattal.

A Soma Alapítvány fenntartja a jogot, hogy a támogatott cikkeket – az eredeti közlést követően – részben vagy teljes terjedelmükben honlapján megjelenteti.

A nyertes pályázók a cikkek elkészítéséhez ingyenes jogi és szakmai segítséget igényelhetnek.

A pályázatokat 2013. március 25-ig a következő e-mail címekre kérjük elküldeni:  alapitvany@gsoma.hu A pályázati kiírásról ezen lehet további információt kérni.

 

                                                           

Pályázati adatlap

 

A pályázó adatai

 1. Név:
 2. E-mail cím:
 3. Telefonszám:

 

A projekt leírása (max. 5000 karakter)

 1. A cikk témája:
 2. A cikk által feltárandó probléma/korrupciós ügy rövid leírása:
 3. A téma társadalmi jelentősége, időszerűsége:
 4. A feldolgozás/adatgyűjtés/kutatás módja:
 5. A cikk elkészítésének ütemterve:
 6. A megjelenés várható időpontja:
 7. A cikk közléséről szándéknyilatkozatot kibocsátó szerkesztőség neve:

 

Költségvetés

 1. Igényelt összeg (max. bruttó 500.000 Ft):
 2. Költségvetési tételek részletezése:

a/ honorárium

b/ útiköltség

c/ adatigénylés

d/ fordítás

e/ telefonköltség

f/  irodaszer

g/ egyéb (megnevezéssel)

 

A pályázati forduló kiírását a Nyílt Társadalom Intézetének a támogatása tette lehetővé.