Megszűnik a speciális iskola

Betűméret növelése  Betűméret csökkentése

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában és a meglévő három évfolyamot is meg akarja szüntetni. A szervezet elnöke levélben kéri Tarlós István főpolgármestert és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy tegyék lehetővé, hogy az integrált oktatásra nem alkalmas tanulók hazánk legkorszerűbb, nemzetközileg is elismert speciális iskolájában folytathassák tanulmányaikat. A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon – közismert nevén a mexikói úti mozgásjavító – az országban egyedülálló módon korszerű oktatást, terápiákat, mozgásfejlesztést, egészségügyi ellátást és gondozást biztosít a legsúlyosabb mozgássérült gyermekek részére, mindezt a legfelkészültebb szakemberekkel. A szakközépiskola 2009-ben indult el egy 3,5 milliárd forintos fejlesztést követően, melynek nagy részét a főváros állta. Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, akik többsége nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül és nem alkalmas integrált oktatásra. A „mozgásjavítós” diákok a kompetenciaméréseken rendre jól szerepelnek, előfordul, hogy az iskolába két-háromszoros a túljelentkezés.

Úgy tűnik azonban, hogy a fenntartó fővárost nem érdeklik az eredmények és nem hajlandó tudomásul venni, hogy az integrált oktatás mellett a középfokú oktatásban is szükség van speciális, ún. „sérülés-specifikus” iskolákra. A 2013-as évfolyam elindításához csupán egy tantermet kéne kialakítani és berendezni, az önkormányzat azonban ezt nem hajlandó fedezni és a már meglévő évfolyamokat is meg akarja szüntetni.

A középiskola nem külön épületben működik, hanem az általános iskolával közösen, így a döntéssel az önkormányzat működési költséget nem spórol, miközben kihasználatlanul hagy egy 3,5 milliárdos fejlesztést. A MEOSZ és a szülők arra kérik a főpolgármestert, hogy ne dobja szemétbe az elmúlt évek beruházásait és pedagógiai fejlesztési munkáját, amellyel egy európai színvonalú iskola jött létre. A szervezet bízik abban, hogy a főpolgármester és a miniszter gyors lépéseket tesz annak érdekében, hogy az érintett diákok a februári határidőig jelentkezni tudjanak a mozgásjavító szakközépiskolába.

További információ:

Dr. Derera Mihály (06-20/958-1661), a MEOSZ oktatási intézetének igazgatója, az iskolát támogató Zsótér Pál Alapítvány elnöke (január 9-ig elérhető)

Dr. Hegedűs Lajos (06-20/9358-752), a MEOSZ elnöke

Shöfflerné Komsa Anikó (06-20/383-1930), a szülői munkaközösség elnöke

Nádas Pál (06-30/231-2454), az iskola korábbi igazgatója, a szakközépiskola létrehozója, a MEOSZ pedagógiai szakértője 

Budapest, 2013. január 7.

Üdvözlettel

Gábor Imola sajtófőnök

MEOSZ

06-30/466-1559