Hazai piac

Tíz napja szüntette be a Népszabadság megjelenését az osztrák tulajdonos menedzsmentje, Heinrich Pecina üzleti indokokkal magyarázza a döntést. A pillanatnyi helyzet földrengés utáni napokra emlékeztet: fogytán a túlélés jelei, gyengülnek a hangok, és maradnak a romok, mígnem azokat is eltakarítják. A tulajdonos, a kormányerő és hozzá közel álló körök piaci döntést emlegetnek, mintha tán ebben az országban a piac kiválasztó ereje lenne a meghatározó. Nyilván nem így van, ezt azok is tudják, akik az ügyben megszólaltak rezsibiztostól helikopterbajnokig, szóvivőtől frakcióvezetőig. Olyan kormánypolitikusok emlegetnek piaci törvényszerűségeket, akiknek természetes, hogy megszűnik nálunk jelentősnek mondható, negyvenezres példányszámú lap (veszteségre hivatkozva), ugyanakkor életben marad, és nyilván rentábilis egy napilapként bejegyzett kormányzati üzenőfüzet a maga négy-ötezer példányával, sőt tán még nyereség is képződik rajta. 


Kovács Zoltán
Publicisztika
Feuilleton
Személyes ügy

Nyolcvan felett járok, az életem jó részét meghatározó forradalom hatvan éve történt. Most kiemelt lehetőség van visszatekinteni, számba venni – híres emberek is buzdítanak erre –, milyen utakon és tévutakon poroszkáltam hat évtizeden át. Veszélyes kísérlet, mert a végeredmény láttán, őszintén szembe kell néznem egy megkerülhetetlen kérdéssel: rálépnék-e ismét az utak egyikére-másikára, ha mai tapasztalataim vezetnék akkori lépteimet? Milyen mértékben vagyok felelőse életem ilyetén alakulásának, hiszen szabad akaratomból eredő döntéseim száma – ilyen volt 56-os szereplésem is – meglehetősen alacsony, zömmel külső körülmények irányítottak.  

Lénárt Béla
Próza
Interjú
Európa a nacionalizmus tagadása

„Európa az együttműködésről szól, arról, hogy a problémákat közösen kell megoldanunk, nem bújhat mindenki a kerítése mögé, nem barikádozhatja el magát. Minden demokrácia sarokköve, hogy meghallgatod a tiedtől eltérő véleményeket is. Ha csak a sajátodra, a pártod véleményére koncentrálsz, és lesöpröd az asztalról, hibásnak, ellenségesnek vagy jelentéktelennek tekinted a másik véleményt, akkor nem vagy igazi demokrata” – mondja Gajus Scheltema, aki 2013 óta képviseli országát Budapesten. Igazi holland karrierdiplomata, pályája során volt nagykövet Jordániában, Pakisztánban, de Közép-Európa sem idegen számára, nehéz időkben állt a pozsonyi nagykövetség élén, dolgozott Varsóban, Bécsben, és volt főkonzul New Yorkban.

Fóti Tamás
Vers
Visszhang
Könyvkritika
Páratlan oldal