Ágyrajárók

Mészáros Lőrinc áll a Hír Tv kamerája előtt, a riporter azt az igen egyszerű kérdést teszi fel, igaz-e, hogy megveszi a Népszabadság kiadóját. Mészáros először mintha nem értené, köhint, elfordul, vállat von, aztán visszakérdez: ezt honnét veszi? Később azt mondja, minden előfordulhat, szállodát sem akart venni, aztán mégis vett.

Alapjában véve őszinte válasz: honnét tudhatja Mészáros, hogy mit vesz majd másnap? Szállodát, napilapot, földet, húsüzemet, kisvasutat, nagypályát, egyebeket? Végül is vehet bármit, de azt, hogy mit vásárol majd kedden (szállodát, napilapot, földet, húsüzemet, kisvasutat, nagypályát, eszéki futballklubot), ő hétfő délután még tényleg nem tudhatja. Előbb-utóbb megmondják neki, most annyi látható, hogy a tévériport kezdetéig nem tájékoztatták saját szándékairól. Egyet viszont biztosan tudunk: hogy ő nem Orbán Viktor strómanja. Ez egészen biztos, két autentikus személy is állítja: Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor. Amúgy Mészáros az Orbán-kor típusfigurája. 


Kovács Zoltán
Publicisztika
Feuilleton
Kánonon kívül

A Jelenkor 2016. januári számának 24. oldalán két remekbe szabott bekezdés található. Az egyik 17, a másik 16 soros, és a legszebb dialógusban állnak egymással; szerintem kulcsfontosságú gondolatokat tartalmaznak, a közös erőtérbe került tagmondatokról és bonyolult viszonyaikról könyvet lehetne írni. Bemásolom a témába vágó noteszembe, de nem idézhetem őket, mert nagyon sűrűek, és a leegyszerűsítésük bűn számba menne. Az elsőnek a szerzője H. G. Adler, és Nádas Péter fordította németről magyarra, a másiknak a szerzője pedig maga a fordító, aki a folyóiratszámot megnyitó hosszú, sokfelé elágazó, tekervényes esszé írója.  

Radics Viktória
Próza
Interjú
A háborúk árván maradt gyermekei

Egy évvel ezelőtt az OSA jóvoltából láthattuk Budapesten a titokzatos „mexikói bőrönd” elveszettnek hitt tartalmát, vagyis azokat a fotográfiákat, amelyeket Robert Capa, Gerda Taro és Chim (David Seymour) készített a spanyol polgárháborúban. Most az Art Market egyik rendezvényén ismét Chim számunkra ismeretlen fotóit mutatták be, azokat, amelyeket a lengyel származású amerikai fotós a világháború következtében árván maradt európai gyerekekről készített 1948-ban, az UNICEF amerikai képviselete felkérése. A megbízás dokumentáció készítésére szólt, Chim azonban nem állt meg az egyszerű dokumentálásnál, helyette világraszólóan szép és megrendítő fotósorozatot készített Lengyelországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Ausztriában és Magyarországon. A budapesti kiállítást Carole Naggar Amerikában élő fotótörténész nyitotta meg, aki 2013-ban ezekből a képekből albumot állított össze, CHIM, Children of War címmel.

Váradi Júlia
Vers
Visszhang