Ötszázan

Változatos, kissé vad vidék, erdők, dombok, cserjések, füves puszták, tavak, éjszakánként denevérek surrognak a fák között. Most is olyan az egész, mint kétszáz éve, amikor Constable számos festményen örökítette meg, leszámítva az egyik képen ábrázolt szélmalmot, mert az ott sohase volt. További különbség, hogy akkortájt tehenek legelésztek a zöld gyepen, mostanság viszont muntyákszarvasokkal és kínai víziőzekkel találkozhatni ugyanott, a fákon a jégmadarak és a csókák között örvös sándorpapagáj pöffeszkedik. Ez a Hampstead Heath, London egyik nagyobbacska összefüggő zöldterülete, de messze nem a legnagyobb. Csupán háromszor akkora, mint a mi Városligetünk, ezért aztán nem csoda, hogy magában Hampsteadben számos egyéb park is szolgálja az ott lakók felüdülését, így például a Waterlow park, a Primrose Hill, a Golder’s Hill Park és így tovább, arról nem is szólva, hogy Hampstead közvetlen szomszédságában további parkok találhatók. London zöldterületeinek együttes terjedelme több mint tizennégyezer hektár, a Városligeté, a Népligeté és a Margitszigeté együtt valamivel több mint háromszáz hektár. London lakossága Budapestének négy és félszerese, zöldterületeinek együttes terjedelme viszont a budapestiének negyvenháromszorosa. Evvel együtt ne gondoljuk, hogy London a legzöldebb város a világon, valójában csupán a harmadik, mások szerint a hatodik, bár még így is ott van az első nyolc között.


Váncsa István
 • Önrendelkezés vagy szolgaság
  2016-05-07 10:00

  Autonómia a demokrácia alappillére

  A Szabadság és Reform Intézet Alapítvány (SZRI) Önrendelkezés vagy szolgaság – Autonómia a demokrácia alappillére címmel 2016. május 7‑én, szombaton 10:00 és 13:00 óra között konferenciát szervez a Mozsár Kávézó (Budapest, VI. ker., Nagymező utca 21.) emeleti termében.
  A konferencia első részében előadást tart Bokros Lajos, az SZRI kuratóriumának elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, Radó Péter oktatáskutató és Kincses Gyula orvos, egészségpolitikus.
  A konferencia második részében az előadók panelvita keretében válaszolnak egymás hozzászólásaira, illetve a közönség rövid véleményeire, kérdéseire.
  A programot Kajdi József, az SZRI kuratóriumának tagja irányítja.
  A konferencia honlapja (http://onrendelkezesvagyszolgasag.szri.hu) további fontos ismereteket tartalmaz.
  A konferencián való részvétel ingyenes, anyagi támogatásokat a helyszínen köszönettel elfogadunk. A részvétel feltétele – a terem befogadóképessége miatt – az előzetes regisztrálás, amit a rendezveny@szri.hu e-mail címen legkésőbb 2016. május 4-ig jelezni szíveskedjék.

  Szabadság és Reform Intézet Alapítvány

Publicisztika
Feuilleton
Helyi antiszemita radikalizálódás transznacionális keretben

A magyar antiszemitizmus és a holokauszt történeti kutatásának – nem annyira kutatóinak, hanem magának a témának – a nemzetközi elszigeteltsége az elmúlt években megélénkült érdeklődés ellenére alig csökkent. Az európai történetírás nemzetközi fordulata ellenére továbbra is alig akad a Horthy-kor magyar antiszemita politikáit regionális kontextusba ágyazó, például szlovák, román vagy horvát összehasonlításokat érdemben elvégző magyar kutatás. Hasonló összképet festhetünk az elmúlt évtizedben felfutó transznacionális kutatások csekély honi szerepéről, melyek közül témánkat illetően a német-magyar összefüggések feltárásának kellene kiemelt szerepet játszania.  

Laczó Ferenc
Próza
Interjú
Korrupció vagy mikropolitika?

Vajon korrupt volt-e Christian Wulff német államfő, amikor még miniszterelnökként ezt-azt (sok ezt-azt), kedvező hiteleket, ingyen nyaralást és egyéb előnyöket is elfogadott az őt körülvevő gazdag barátoktól? A Német Szövetségi Köztársaság elnöke 2013-ban állt először a hannoveri tartományi bíróságon bírái elé, akik végül ejtették a vádat. Wulff pályája ezzel együtt véget ért, hiszen – ha büntetőjogilag felelősségre vonhatónak nem is, de – megvesztegethetőnek és kisstílű haszonlesőnek bizonyult. Wulff történetének tanulságaival kezdi a korrupció történetével foglalkozó összefoglaló munkáját Jens Ivo Engels, aki tavaly megjelent és a közelmúltban magyarra fordított könyvében (A korrupció története, Corvina, 2016) a jelenség tipológiájával és történetével foglalkozik. A dortmundi egyetem történészprofesszora a modern állami működés és a korrupció különböző fajtáinak összefonódását vizsgálja. Mennyi korrupció szükséges a hatalomgyakorláshoz, hol vannak a határai, és hogyan változott a korrupció a történelem során, teszi fel a kérdést a kutató. 

J. Győri László
Vers